Workshops en cursussen

WEEK 13 2020

Deze oefening heeft als doel je een houvast te geven als je een abstract werk wil maken. Of als je een abstracte achtergrond wil maken voor een voorstelling. Mijn curssiten krijgen deze opdracht in uitgebreide vorm toegestuurd.


Je ziet hieronder foto’s die gewoon van internet zijn afgeplukt met als zoekterm “gesteenten”. Behalve de onderstaande voorbeelden kun je dus zelf ook voorbeelden zoeken.
Uit deze foto heb ik een stuk gekozen dat een uitgangspunt voor een schilderij zou kunnen zijn.


Als je aan de slag ga met potlood, verf (enz.) dan zal het qua kleur en structuur waarschijnlijk helemaal anders uitpakken. Maar je hebt een begin: de compositie. Van hieruit kun je je eigen gevoel volgen.
Je kunt het ook omdraaien en/of combineren:  Je hebt een mooi voorbeeld van een schilderij dat je graag zou willen namaken, maar je

wil er meer van mezelf inbrengen. Dan zoek je onder de verzamelde foto’s naar een mooie compositie die net even anders is.

STARTFOTO ------------> UITSNEDE-------------> KUNSTWERK


Workshops en cursussen algemeen


Wilma Pustjens biedt workshops en cursussen beeldende kunst aan. Als 1e graads kunstgeschiedenis- en tekendocente doceerde zij aan diverse culturele centra en aan door het ministerie erkend beroepsonderwijs. Momenteel is zij o.a. als docent verbonden aan de Volksuniversiteit te Geleen. Zij verzorgt (meestal op aanvraag) workshops voor bedrijven en organisatiebureaus, maar ook voor particulieren:


- workshops buiten tekenen/schilderen


- workshops schilderen algemeen of naar thema in atelier of op locatie


- workshops aquarel algemeen of naar thema in atelier of op locatie


- workshops in verzorgingscentra en activiteitencentra


- werkweken schilderen in Frankrijk


- cursussen schilderen


- cursussen aquarel


- kunstprojecten voor scholen (ondersteunend)


- korte cursussen kunstgeschiedenis


- lezingen


De motivatie om les te geven, vindt de kunstenares in de stimulerende werking van de directe wisselwerking tussen de maatschappelijke functie van docente en kunstenaarschap.


Heeft u zin om met een groep vrienden/vriendinnen iets leuks te ondernemen?


Dan kan dit met een leuke workshop. Al vanaf 4 personen zijn er mogelijkheden.


Natuurlijk zijn er ook cursussen . Deze lopen van september t/m december en van januari t/m mei.


Neem vrijblijvend contact op!


Actueel: Cursus tekenen (-en schilderen) Maastricht

 

 

Maandagavond 19.30 – 21.45/22.00 uur

 

Locatie: atelier van de kunstenares, wijk Daalhof, Romeinse Baan , Maastricht

 

Start : september 2019  en januari 2020 (latere instap ook mogelijk)

 

Tijdens deze cursus wordt er gewerkt naar opdracht, zodat de beeldelementen en onderwerpen groepsgewijs aan bod komen. Mogelijke onderwerpen: landschap,stilleven, bloemen, mensen, dieren, stadsgezichten, realistisch, gestileerd of volledig abstract. Bij deze onderwerpen komen beeldelementen als compositie, contrast e.d. vanzelf aan bod.

In de tweede helft van de cursus wordt het gebruik van verschillende materialen gestimuleerd en kiest men zelf, met behulp van de docent, het onderwerp. De materialen kunnen alle tekenmaterialen zijn, maar ook aquarel en eventueel kleinschalig acryl.

De lessen hebben ieder seizoen een gelijksoortig ritme in de te behandelen stof, en worden per cursist aangepast aan niveau en ervaring. Zo blijft het aangenaam voor de starter en interessant voor degenen die de cursus als vervolg op de eerste cursus volgt. In een groep van 4 tot 7 personen is de begeleiding sterk individueel. Zowel de absolute beginner als de gevorderde krijgt de aandacht die hij of zij wenst.

 

De cursussen zijn exclusief materiaal en inclusief koffie/thee en koekje.

Inschrijving per half cursusjaar:

Van september t/m december 13 lessen

Van januari t/m mei 17 lessenWanneer u meer wilt weten over materiaal, kosten en e.d., neemt u dan contact op via “contact” (de mail van deze site) of via wilmapustjens@home.nl of via kunststudiodaalhof@gmail.com

Wanneer u uw telefoonnummer doorgeeft, kan ik desgewenst ook telefonisch contact opnemen. 

workshop schilderen Maastricht


Workshops worden doorgaans op verzoek gepland. Vanaf 4 personen kunt u al een workshop boeken inclusief eenvoudige lunch.


De workshops zijn in het atelier van de kunstenares te Daalhof, Maastricht en vinden plaats op zaterdag van 10.00 tot 15.30 uur. Uiteraard met pauzes. Al naar gelang de wensen, zijn de workshops inclusief of exclusief materiaal.


Wilt u thuis een dagje schilderen met vrienden? Ook hier zijn afspraken over te maken.


Wanneer u voor aquarel kiest, is dit doorgaans goed te realiseren.


Voorbeeldprijzen:


Workshop aquarel in het atelier van de kunstenares min. 4 en max. 6 personen inclusief eenvoudige lunch en inclusief materiaal. Van 10.00 tot 15.30 uur  Euro 39,- p.p.


Volksuniversiteit Maasland  http://www.vumaasland.nl      Geleen


Aquarelleren


De aquareltechniek is een bijzondere schildertechniek. In aanvang lijkt het soms wat moeilijker, maar uiteindelijk leidt het tot schitterende resultaten. Daarom verdient deze techniek een aparte cursus. Ook combinatietechnieken (bv. aquarel met pen) komen aan bod. Deze cursus is geschikt voor zowel beginners als (semi)-gevorderden. De begeleiding is nl. sterk individueel gericht. De eigen ontwikkeling kan bijgestuurd en knelpunten kunnen ontdekt worden. Verder is het kijken naar werk van medecursisten vaak net zo leerzaam als het advies van de docent.Geleen:


maandag september 2019 van 09.30 – 12.00 uur 12 lessen, wekelijks

               

maandag januari 2020 van 09.30 – 12.00 uur 12 lessen, wekelijksVrij schilderen, Vrij tekenen


Het woord 'vrij' in de cursus 'vrij tekenen en schilderen' betekent niet werken zonder enig plan. 'Vrij' betekent een vrije keuze van onderwerp en materiaal. Er is zeker begeleiding, maar dan naar een individueel programma. In deze cursus komt een breed scala aan mogelijkheden aan bod, van het tekenen van stillevens tot het zelf maken van composities in het platte vlak en alles wat daar eventueel tussen ligt. Men kan gebruik maken van allerlei teken- en schildermaterialen.Geleen:


donderdag september 2019 van 09.30 – 12.00 uur, 12 lessen, wekelijks


donderdag januari 2020 van 09.30 – 12.00 uur 12 lessen, wekelijks
Bij interesse: neem contact op met de Volksuniversiteit www.vumaasland.nl

WEEK 14 2020

DEUREN VAN DE WERELD


De wereld is op slot


De deuren zijn dicht.


We hebben misschien wel een sleutel, maar we moeten er voor kiezen om niet naar binnen te gaan.


We weten dat er deuren zijn, die we goed kennen en we willen zo graag naar onze geliefden erachter, maar we moeten ons bedwingen en we moeten wachten.


We weten dat er deuren zijn en willen graag naar de onbekende mensen erachter; om ze te ontmoeten, maar we moeten ons bedwingen en we moeten wachten.


We weten dat er ontelbare deuren zijn, verspreid over de wereld en zijn nieuwsgierig naar wat er achter is, maar we moeten ons bedwingen en we moeten wachten.

OPDRACHT:

Wij gaan allemaal een deur tekenen/schilderen of vormgeven met andere middelen. Al deze werken verzamel ik en uiteindelijk wil ik ze bundelen.


De deuren hebben een belofte in zich. straks kunnen we er weer door, naar de andere kant van de deur. Dus de sfeer mag zeker ook vrolijk zijn. Maar er zijn meer sferen mogelijk: spannend, imponerend, grappig, dromerig, etc.
De deuren die we maken zijn dicht. Op een kiertje staan kan ook, maar dan mag je niet echt kunnen niet zien wat erachter is. Misschien zien we “iets”, een glimp van iets. Maar dat beetje wat we zien mag ons geen antwoord geven op de vraag wat er allemaal achter die deur is.
Het begrip deur is heel ruim genomen. Het kan ook een poort zijn of zelfs een doorgang. Als je de doorgang in kunt kijken, dat moet het wel vaag zijn. Misschien een mist, een kleurvlak, of een gang naar een andere deur, zeker geen mensen!


Opdat niet iedereen dezelfde soort deuren kiest, is de opdracht 2 deuren te maken, verspreid over 2 weken. Kies twee deuren die verschillend zijn in uitstraling en/of werkwijze. Hieronder staan ideeën die je op google tevens als zoekterm kunt gebruiken


Ierse en schotse deuren, Oosterse deuren, kleurrijk en exotisch, Fantasiedeuren, grappig, opvallend, Sprookjesdeuren, Romantische deuren , bv. omringd met bloemen, kasteelpoorten, Kerkdeuren, Schooldeuren, of van een ander instituut, Moderne deuren, Deuren met matglas, Deuren met glas in lood, Deur van een gewoon woonhuis.