The Joy of Drawing

The joy of drawing

Deze oefening heeft als doel je een houvast te geven als je een abstract werk wil maken. Of als je een abstracte achtergrond wil maken voor een voorstelling. Mijn curssiten krijgen deze opdracht in uitgebreide vorm toegestuurd.


Je ziet hieronder foto’s die gewoon van internet zijn afgeplukt met als zoekterm “gesteenten”. Behalve de onderstaande voorbeelden kun je dus zelf ook voorbeelden zoeken.
Uit deze foto heb ik een stuk gekozen dat een uitgangspunt voor een schilderij zou kunnen zijn.


Als je aan de slag ga met potlood, verf (enz.) dan zal het qua kleur en structuur waarschijnlijk helemaal anders uitpakken. Maar je hebt een begin: de compositie. Van hieruit kun je je eigen gevoel volgen.
Je kunt het ook omdraaien en/of combineren:  Je hebt een mooi voorbeeld van een schilderij dat je graag zou willen namaken, maar je

wil er meer van mezelf inbrengen. Dan zoek je onder de verzamelde foto’s naar een mooie compositie die net even anders is.

STARTFOTO ------------> UITSNEDE-------------> KUNSTWERK

WEEK 13 2020

WEEK 14 2020

DEUREN VAN DE WERELD


De wereld is op slot


De deuren zijn dicht.


We hebben misschien wel een sleutel, maar we moeten er voor kiezen om niet naar binnen te gaan.


We weten dat er deuren zijn, die we goed kennen en we willen zo graag naar onze geliefden erachter, maar we moeten ons bedwingen en we moeten wachten.


We weten dat er deuren zijn en willen graag naar de onbekende mensen erachter; om ze te ontmoeten, maar we moeten ons bedwingen en we moeten wachten.


We weten dat er ontelbare deuren zijn, verspreid over de wereld en zijn nieuwsgierig naar wat er achter is, maar we moeten ons bedwingen en we moeten wachten.

OPDRACHT:

Wij gaan allemaal een deur tekenen/schilderen of vormgeven met andere middelen. Al deze werken verzamel ik en uiteindelijk wil ik ze bundelen.


De deuren hebben een belofte in zich. straks kunnen we er weer door, naar de andere kant van de deur. Dus de sfeer mag zeker ook vrolijk zijn. Maar er zijn meer sferen mogelijk: spannend, imponerend, grappig, dromerig, etc.
De deuren die we maken zijn dicht. Op een kiertje staan kan ook, maar dan mag je niet echt kunnen niet zien wat erachter is. Misschien zien we “iets”, een glimp van iets. Maar dat beetje wat we zien mag ons geen antwoord geven op de vraag wat er allemaal achter die deur is.
Het begrip deur is heel ruim genomen. Het kan ook een poort zijn of zelfs een doorgang. Als je de doorgang in kunt kijken, dat moet het wel vaag zijn. Misschien een mist, een kleurvlak, of een gang naar een andere deur, zeker geen mensen!


Opdat niet iedereen dezelfde soort deuren kiest, is de opdracht 2 deuren te maken, verspreid over 2 weken. Kies twee deuren die verschillend zijn in uitstraling en/of werkwijze. Hieronder staan ideeën die je op google tevens als zoekterm kunt gebruiken


Ierse en schotse deuren, Oosterse deuren, kleurrijk en exotisch, Fantasiedeuren, grappig, opvallend, Sprookjesdeuren, Romantische deuren , bv. omringd met bloemen, kasteelpoorten, Kerkdeuren, Schooldeuren, of van een ander instituut, Moderne deuren, Deuren met matglas, Deuren met glas in lood, Deur van een gewoon woonhuis.